Výlet ZH na Sedlčansko a Benešovsko

28.08.2016 05:35

Do přírodního areálu ve Vysokém Chlumci se v rámci okresního setkání ZH okresu Praha západ v sobotu, 20. 8. se vydalo 12 ZH,kteří se zúčastnili „Dne řemesel “ v tamním skanzenu lidových staveb středního Povltaví. Této akce se jmenovitě  zúčastnili: Jiří Hrdlička, Jiří Vlček, František Obermajer, Jiří Wohlmuth, Josef Kreperát, Josef Malý, Štefan Moravčík, Václav Jindřich, Josef Fatka a Zdeněk Rychlý a dva řidiči hasiči z SDH Kamenný Újezdec a SDH Klínec. Další ZH se ze zdravotních důvodů omluvili. Vzhledem k trvajícímu vedru jsme akci mimořádně absolvovali v civilním oblečení.  

       Kromě zemědělských a hospodářských usedlostí, mlýna, pily na vodní pohon a dalších drobných venkovských staveb, jsme si mohli připomenout různá zemědělská nářadí, technická zařízení, vybavení prostých domků z dob našeho mládí před 70 a více roků. Akci uspořádalo Hornické muzeum v Příbrami, které zajistilo řadu ukázek řemeslnické práce. Areál ožil vesnickými řemeslníky a ženami v domácnostech v lidových krojích. Zhlédli jsme řezání trámu ze silného kmene stromu, křesání mlýnských kamenů, výrobu provazů a řadu dalších činností zručných řemeslníků: kováře, hrnčíře, pletení košíků, výrobu svíček z včelího vosku, ruční výrobu korálků, pečení chleba a perníků, předení a barvení ovčí vlny, výrobu kachlů, stavbu kamen a další řemeslnickou činnost. Nikdo nás „nehonil“ a tak jsme se v klidu mohli věnovat nabízeným ukázkám. Úderem 12 hodiny jsme odjeli na společný oběd do místní restaurace“Židovna“ na chutný oběd.

       Po občerstvení jsme se vydali na další část výletu. Tentokrát do obce Strnadice u Maršovic na Benešovsku k prohlídce rozsáhlého soukromého retro auto muzea, které vystavuje na sto aut a motocyklů, dokonce i tramvaj, vyrobených mezi roky 1948 – 1989. Jde o vozidla, která jsme mohli vídat na našich silnicích ještě v nedávné době. Expozice je doplněna mnoha modely zpracovanými do nejmenších podrobností. Určitě si každý z nás odnesl milou osobní vzpomínku na svého „miláčka“ z doby před čtyřiceti lety.  

       Dlouhodobě připravovaná akce bratrem Jiřím Hrdličkou přinesla nad očekávání mnoho příjemných zážitků z obou shora uvedených akcí setkání ZH v pěkném srpnovém sobotním dni, navíc prožitý v přátelském kruhu starých hasičských harcovníků. Bylo nám dobře v kraji čistého venkova, Jakuba Krčína z Jelčan a Sedlčan, rybníků, kamenů a mlýnů, prozářeným slunným počasím. Velký dík od všech zúčastněných za nevšední prožitek patří nejenom bratru Hrdličkovi ale také řidičům z SDH Klínec a Kamenný Újezdec.

                                                                                                                                                        Zdeněk Rychlý