Beseda ZH s MH na Jílovišti

09.05.2016 11:47

Na požádání starosty SDH Jíloviště Karla Špačka se v neděli, 8. května odpoledne zúčastnili členové Klubu ZH 7. okrsku Štefan Moravčík, Jiří Wohlmuth, Antonín Marek, Josef Fatka a Zdeněk Rychlý besedy s jílovišťskými Mladými hasiči, která se konala v Hasičské zbrojnici.

Ještě před samotným začátkem besedy odjeli na místní hřbitov tři ZH, společně se starostou SDH Jíloviště k pietní vzpomínce a položení kytice na hrob manželů Petříkových, dlouholetých, čelních funkcionářů SDH Jíloviště a OSH (Miroslava, starosty SDH a Jany, vedoucí MH).

Vlastní beseda s MH, která byla oslavou patrona hasičů sv. Floriána, proběhla v srdečném ovzduší a malém občerstvení, zcela nevázaně. Došlo k představení našeho klubu ZH a jeho činnosti a zodpovězení dotazů MH. Bratr Moureček se dostavil na tuto besedu oblečen do historického stejnokroje, nošeným před rokem 1950 a jako vždy, s nezbytně zajímavými historickými písemnostmi. Podělil se též o zážitky z Hasičského dne na pražském hradě a podvečerní mši za zemřelé hasiče v chrámu sv. Víta, kde rovněž byl takto ustrojen a získal tak tím vřelého uznání. Beseda opět po roce splnila očekávání a prohloubila zájem místní nejmladší generace o dobrovolnou hasičskou činnost. Starosta K. Špaček předal v průběhu besedy finanční dar SDH Jíloviště na činnost Klubu ZH, za který bylo upřímně poděkováno.

Za Klub ZH a ČF 7. okrsku  Zd.Rychlý