ZH v kraji cukrové řepy (dříve bílého zlata)

07.09.2015 18:27

Na každoroční setkání Zasloužilých hasičů Středočeského kraje, které se letos konalo v sobotu, 5. září se vydali naši ZH do Pojizeří, městečka Dobrovice v okrese Mladá Boleslav. Z našeho okresu se autobusem společnosti Uher vydalo 15 ZH v čele se starostou OSH PZ p. Horákem do předpolí někdejšího panského sídla, zámku (z r. 1541) s bývalým velkým hospodářským dvorem a přilehlým cukrovarem. Ocitli jsme se v současném areálu francouzské společnosti Tereos TTD, která modernizovala cukrovar a přilehlá hospodářská stavení, v něm jsou muzea cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice.

Po bezproblémové jízdě autobusem jsme projeli branou bývalého hospodářského dvora na velké dlážděné parkoviště se sadovou úpravou a velkými stany. Hned po prezenci nás čekalo připravené občerstvení na stolech pod stany (chlebíčky, místní krajové pečivo – řepánky (sladčí placka, plněná mákem a cukrovou řepou). K dispozici a podle libosti byla káva, čaj, limonáda, pivo Gambrinus. Po oficiálním zahájení a přivítání funkcionáři a ředitelkou muzeí pí. Ing. Hlaváčovou jsme byli rozdělení do tří skupin k prohlídce Dobrovických muzeí, která byla Francouzi a městem zrekonstruována z bývalé sýpky. Tu také v nedávné době při pobytu v našem kraji navštívil i prezident republiky.

Po zajímavé prohlídce muzeí byl dostatek času k osobním setkáním a rozhovorům starých harcovníků, kamarádů o hasiččině, ale také bohužel, o zdravotních problémech. Došlo i k besedě se starostou KSH p. Lacinou na téma podpory dobrovolných hasičů ze strany státních orgánů, v níž vystoupil také klínecký ZH br.Fr. Obermajer, který připoměl špatnou spolupráci (spíše nespolupráci) starostky obce Líšnice s místním SDH.

Poté, opět ve skupinách proběhl v jídelně výborný oběd a pod stany pokračovala volná zábava s tancem při dobré country kapele. Nemohli jsme si na nic stěžovat, cítili jsme se zkrátka prima. Však jsme také z hostí odjížděli jako poslední!

Pro nás, ZH v okrese Praze západ, tak došlo k dalšímu prohloubení již dobrých vzájemných vztahů a bližšího poznání „čerstvého“ ZH p. Josefa Malého z SDH Malá Lečice.

                                                                                        Za Aktiv ZH PZ  Zdeněk Rychlý