Velmi vydařená exkurze ZH u letištních hasičů

12.07.2015 15:00

Pět členů klubu ZH 7. okrsku neodradilo ani tropické vedro 3. července od exkurze u letištních hasičů na letišti v Ruzyni. Jako doprovod se zúčastnil bratr Josef Myslín (SDH Čisovice), který tuto exkurzi zprostředkoval a br. František Obermajer ml. (SDH Klínec), jako řidič VW TRANSPORTER, který k dopravě poskytl právě klínečtí hasiči, za což si vysloužili od členů klubu velké poděkování.

Před zaměstnaneckou vrátnici jsme dojeli v dostatečném časovém předstihu (obava z pátečního provozu na komunikacích) a bylo nám umožněno bezplatné zaparkování. Po nezbytné bezpečnostní prohlídce, kontrole občanských průkazů, u dveří vrátnice již čekal hasič s mikrobusem, který nás odvezl rovnou do garáží moderní hasičské stanice dokončené v roce 2006.

Octli jsme se v prostoru, kde by se, jak se lidově řekne „mohlo jíst z podlahy“, zaplněný naleštěnou hasičskou technikou v tradiční červené barvě. To už nás zde očekával pan Jakub Sainer, který nás odvedl do záložní krizové místnosti k seznámení s úkolem letištních hasičů, spolupráci s HZS Praha, doprovázené promítnutím fotografií z jejich činnosti. Po několika zodpovězených dotazech jsme navštívili nově zřízené operační středisko s monitory na stěně a  krásným výhledem na letištní plochu.

K výkladu v garážích s prosklenými vraty po obou stranách, 16 stáních a zde umístěné speciální hasičské technice doplnil pana Sainera pan Jaroslav Žalud.  Bylo co obdivovat. Velkokapacitní cisterny Panther, jejichž dostřik je až 72 metrů, vysokozdvižná hasičská plošina, dosahující výšky 42 metrů, speciální kontejnery a další nablýskaná hasičská technika. Měli jsme možnost se vžít do pozice řidiče v kabinách řidiče jednotlivých moderně vybavených zásahových vozů. Pánové nás provedli po dalších prostorách stanice, včetně cvičného polygonu. Jejich připravenost: do 45 s. výjezd a do 3 minut na místě zásahu! Jako třešničku na dortu byla naše jízda v kabině obdivovaného Pantheru ARFF 4x6 po části letiště, včetně ukázky hašení. Parádní, velmi poučná exkurze při obapolné chvále. Od nás za velmi srdečné přijetí a odborný výklad. A z jejich strany nám libě znělo v uších, že rádi provází lidi, kteří mají o věci opravdový zájem. Celá exkurze trvala 2 a ½ hodiny.

Klub ZH 7. okrsku Praha západ 

Pro zvětšení obrázku klikni na něj