Proběhlo školení vedoucích mládeže

12.11.2011 10:23

V příjemném prostředí komplexu školicího střediska Duncan v Jánských Lázních začalo v pátek večer (11. listopadu) celovíkendové školení vedoucích kolektivů Mladých hasičů z okresu  Praha západ. Vzhledem k tomu, že v okrese vzniklo nejenom několik nových kolektivů a stávající KMH mají i nové instruktory a vedoucí, je školení zaměřeno na základy pedagogiky, psychologie, bezpečnosti i zdravovědy a samozřejmě na problematiku soutěže Plamen a základy práce s mladými hasiči.

Prvním bodem řady sobotních a nedělních přednášek je požární útok, příprava základny, provedení disciplíny podobně. Druhým samostatným blokem byly disciplíny CTIF. Celé školení probíhá v duchu výměny názorů a okamžité diskuze nad daným problémem. Praktické rady z praxe pomáhají v orientaci nových vedoucích a to nejenom při práci s dětmi. Ukazuje se, jak je důležité například postavení kolektivů uvnitř sborů, kde jsou mnohdy nerespektovány požadavky a potřeby dětí.  Musíme také upozornit na snímek nejmladšího účastníka školení, který tu byl po celou dobu s maminkou. A vzorně absolovoval.

Odpoledne byla na programu informačně bohatá první pomoc a krizové situace a opět se rozpoutala diskuze nad projednávanými tématy. Nechyběly ani praktické ukázky a případy z praxe, například z dětských akcí a táborů. Večerní program byl zaměřený na veškerou agendu při zakládání a fungování kolektivů. Projednávala se i otázka pomocí obcí, dalších členů sborů a dotace z MŠMT. Dále se vedoucí podrobně seznámili se stanovami SH ČMS, členstvím, statutem Mladých hasičů a ekonomickou otázkou.

Neděle byla ve znamení bezpečnosti práce, pořádání táborů a dalších aktivit, bezpečnost práce s nářadím. Následovalo psaní testů a jak pro nové vedoucí, kteří získali minimum a obhajoba či získání titulu vedoucí II. Na závěr byly prfezentace činností a návodů jak pracovat s dětmi. SDH Čisovice tu prezentovalo svoje aktivity při spolupráci s rodiči, která je na skutečně vysoké úrovni. Přednášející lektor zase uvedl prezentaci kolektivu Mladých hasičů SDH Cholupice.

Všichni účastníci se shodli na tom, že podobné školení trvající po celý víkend je bohaté nejenom informačně, ale je vhodné i pro seznámení se jednotlivých vedoucích. Výměna zkušeností je totiž hodně cenná a může mít za následek další rozvoj dětského hasičského hnutí na našem okrese.

P.S. Průběh školení se dostal i na televizní obrazovky. Pokud se podíváte na archivní záznam zpravodajství TV Prima z 12.11.2011 - ZDE - (stopáž cca 05:47),  kdy se část účastníků v době osobního volna vydala lanovkou na Černou Horu, můžete hádat, kdože to měl takovou radost ze sněhu.